Nowości:

Spedycja międzynarodowa

Jakim sposobem przewozić jedzenie?
Produkty pokarmowe to jedne z najbardziej potrzebnych artykułów, na które zapotrzebowanie dzisiejszych rynków nie ma końca. Jest to także jedna z najbardziej popłatnych branż a sprzedaż żywności detalicznej to podstawa działania wielu globalnych marek. Równocześnie ogromna część żywności żąda wybitnie poprawnego składowania oraz doświadczonego transportu a i tak ma niesłychanie krótki termin przydatności. Co poniektóre towary mięsne czy nabiałowe powinno się spożyć w bardzo krótkim terminie od ich wyprodukowania, w następstwie tego przy ich dystrybucji proces logistyczny ma obowiązek być wyjątkowo dobrze zaplanowany oraz zrealizowany z precyzją. I to najczęściej precyzją powtarzaną na co dzień, bowiem dostawy żywności przy dzisiejszej liczbie sieci handlowych, dyskontów i prywatnych sklepików odbywają się dzień w dzień – przetestuj propozycję na transport logistyka. Przede wszystkim sprzedawcy hurtowi i producenci samodzielnie dystrybuujący swoje dobra muszą kłaść nacisk nie tylko na prędkość transportu, lecz również na jego opłacalność oraz funkcjonalne funkcjonowanie. Szybciej dostarczony towar to luz w magazynie i szybsza zapłata od kontrahenta. Firmy wytwarzające parę ton towaru dziennie muszą w obszernym stopniu zautomatyzować swój proces produkcji oraz logistyki. W celu przyspieszenia produkcji montuje się coraz bardziej zaawansowane linie produkcyjne, na których znajduje się od paru do kilkunastu urządzeń o różnym stopniu skomplikowania. Każdy wykonuje inny detal artykułu – np. w browarze będzie to osobne czyszczenie butelek, osobne napełnianie ich piwem, zabezpieczanie kapslem, etykietowanie. A to gigantyczne uproszczenie. Przy taśmie produkcyjnej pracują bezsprzecznie ludzie, jednak to naturalnie dzięki zastosowaniu automatycznych machin wystarczy ich kilkunastu.

Teksty: